Smycken med influenser av Costa Blanca

Text Torbjörn Colling, Foto Mia Niemi/Claudia Pielbusch

Bulletinen har träffat smyckesdesignern Claudia Pielbusch, som i sin kollektion inspireras av sitt Costa Blanca dit hon och familjen har en stark koppling.

Spanska influenser kommer till uttryck i Claudia Pielbusch smycken framförallt genom de färgstarka och glittrande Swarovskistenarna – de blåturkosa Aquamarine och Pacific opal för tankarna till hav och pool, gröna Olivine till olivlundar och eldigt orangegula Sunflower till solens gyllene strålar.

—Spanien har blivit en viktig del av vår familjs liv och att det nu syns i de smycken jag gör känns egentligen rätt naturligt, säger Claudia.

—Det började för 16 år sedan med ett besök hos goda vänner som flyttat ner till La Manga redan för 40 år sedan. De drev restaurang, och vi imponerades över deras beslutsamhet och handlingskraft. Att lämna det trygga och invanda i Sverige hade ju inte funnits i våra tankar. Inspirerade hyrde vi en lägenhet i Alicante och jag studerade spanska på universitetet, mest för att prova något nytt. Vi blev förälskade i staden och Alicante kom att spela en stor roll för vår familj när barnen var små.

Vi köpte en liten lägenhet i de gamla vitkalkade kvarteren nedanför borgen Santa Barbara, där vi trängde ihop oss alla skollov för att kunna njuta av solen och värmen, men också av den spanska livsstilen. Vi åt sena middagar på mysiga uteserveringar, tog kvällsdopp, åkte på bergsutflykter och tog del i festligheter. Den fantastiska folkfesten San Juan kring midsommar med färggranna statyer, och de storslagna och stämningsfulla processionerna kring påsk är ett exempel. Vi började inse värdet i att leva ett kompletterande liv till den svenska vardagen. Det var underbart med Spanien som erbjöd oss alternativ till de långa, kalla och mörka delarna av året.

När familjen fick vetskap om Skandinaviska skolan i Torrevieja, beslöt de sig för att flytta ner ett år för att prova på det spanska livet på heltid och flyttade till en större bostad på Orihuela Costa. Maken Thomas, som driver fastighetsförmedling i Stockholm, blev så förtjust i området att han beslöt sig för att även starta en verksamhet på kusten, Mäklarhuset Costa Blanca.

—Det var ett härligt år, vi lärde känna så mycket trevliga människor, som vi fortfarande umgås med – och barnen ville inte åka hem när det var dags att flytta tillbaka till Sverige. Vi fortsätter dock att spendera så mycket tid vi kan i Spanien.

Det finns en tradition av att arbeta med smycken i Claudias släkt, mormor ägnade hela sitt yrkesverksamma liv åt guld, ädelstenar, glas och kristall, mamma följde i hennes spår och så slutligen även Claudia. De två platser hon älskar mest har fått sätta prägeln på de olika kollektionerna; en linje med nautiska smycken från framför allt Stockholms skärgård, och en kollektion med smycken inspirerade av Spanien och Medelhavet.

—Jag arbetar med guldpläterade smycken, och fina stenar i Swarovskikristall. Det innebär att jag kan erbjuda handgjorda och exklusiva smycken till ett betydligt bättre pris än om du köpt motsvarande i rent guld och ädelstenar. Då kan man unna sig att bära sina smycken vid andra tillfällen än fest och man kan variera sina stenar och färger efter sinnesstämning och dagsform. Det fascinerande med smycken är att med små medel kan de kommunicera din attityd och personlighet. Spanska kvinnor är så fantastiskt duktiga på att se fina ut; de är välfriserade, har snygga skor och de räds inte starka färger och uttryck, det inspirerar. Även hemsidan www.claudiap.se ger spanska associationer; bilder av medelhav, pool, palmer, blommor och solmogna frukter agerar bakgrund och de som känner sitt Costa Blanca kan skymta de färgglada husen i Vila Joyosa.

—Jag är väldigt glad för min hemsida, det är MJ Vision och den duktiga webbkonsulten Mia Niemi i Gran Alacant som hjälpt mig att uppföra den. Det var viktigt för mig att få med den spanska känslan; det färgstarka och uttrycksfulla, det glittrande, glamourösa och livsbejakande – i Spanien finns så mycket positivt som bidrar till välbefinnande och skönhet.